انجمن حمایت ازفرزندان دانش آموز مولا علی (ع) -ایتام-

معرفی فعالیت های انجمن و پلی ارتباطی با خیرین

انجمن حمایت ازفرزندان دانش آموز مولا علی (ع) -ایتام-

معرفی فعالیت های انجمن و پلی ارتباطی با خیرین

شعر: ای کاش علی شویم وعالی باشیم

ای کاش ...

ای کاش علی شویم وعالی باشیم
هم سفره ی کاسه ی سفالی باشیم
چون سکه به دست کودکی برق زنیم
نان آور سفره های خالی باشیم

شعری از استاد محمدرضا سهرابی نژاد

بسمه تعالی

سروده ای از استاد محمدرضا سهرابی نژاد

تق وتق ، در ناگهان وا می شود

چهره ی مردی نمایان می شود

نان وخرما می گذارد پشت در

در شب تاریک پنهان می شود

کودکان از نان وخرما می خورند

بیوه زن در سجده گریان می شود

خانه ی تاریک محرومان چنین

گرم وپر شور وچراغان می شود

*****

ای پناه بی پناهان یا علی !

هرکه باشد باتو انسان می شود.

اهمیت سرپرستی ایتام درقرآن وروایات

توضیحات

 

بسمه تعالی

اهمیت سرپرستی ایتام در قرآن و روایات

یکی از مهمترین محاسن اخلاق سرپرستی ایتام و تفقّد و محبّت نسبت به آنان است. از این رو پیامبر اکرم ـ صلّی الله علیه و آله و سلم ـ که پیام آور رحمت و رحمةللعالمین است و خود نیز طعم تلخ یتیمی را چشیده نسبت به این موضوع شدیداً توصیه کرده و با بیانات مختلف در مناسبتهای گوناگون مسلمانان را در تکریم یتیمان ترغیب و تشویق فرموده و مردم را به سرپرستی آنها امر کرده و خود نیز عملاً عهده دار نگهداری و سرپرستی از یتیمان بوده است.

قرآن و یتیمان

در قرآن مجید درباره ایتام آیات متعددی دیده می شود که در پاره ای از آیات، بی اعتنایی به یتیمان را علامت کفر و نفاق می شمارد و می فرماید: «أَ رَأَیْتَ الَّذِی یُکَذِّبُ بِالدِّینِ فَذلِکَ الَّذِی یَدُعُّ الْیَتِیمَ»[1] آیا دیدی آن را که دین و روز قیامت را دروغ می پندارد، پس او کسی است که یتیم را از خود می راند.

و در جای دیگر می فرماید:

«کَلاَّ بَلْ لا تُکْرِمُونَ الْیَتِیمَ وَ لا تَحَاضُّونَ عَلی طَعامِ الْمِسْکِینِ»[2] چنان نیست که شما خیال می کنید بلکه شما یتیمان را گرامی نمی دارید و یکدیگر را بر اطعام مستمندان تشویق نمی کنید.

و می فرماید:

«وَ إِذْ أَخَذْنا مِیثاقَ بَنِی إِسْرائِیلَ لا تَعْبُدُونَ إِلاَّ اللَّهَ وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً وَ ذِی الْقُرْبى وَ الْیَتامى وَ الْمَساکِینِ ... .»[3] (و به یاد آورید) زمانی را که از بنی اسرائیل پیمان گرفتیم که جز خداوند یگانه را نپرستید و نسبت به پدر و مادر و نزدیکان و یتیمان و بینوایان نیکی کنید... .

می فرماید:

«لَیْسَ الْبِرَّ أَنْ تُوَلُّوا وُجُوهَکُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَ الْمَغْرِبِ وَ لکِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الْآخِرِ وَ الْمَلائِکَةِ وَ الْکِتابِ وَ النَّبِیِّینَ وَ آتَى الْمالَ عَلى حُبِّهِ ذَوِی الْقُرْبى وَ الْیَتامى وَ الْمَساکِینَ»[4] نیکی (تنها) این نیست که به هنگام نماز صورت خود را به سوی مشرق و مغرب کنید بلکه نیکوکار کسی است که به خدا و روز رستاخیز و فرشتگان و کتاب آسمانی و پیامبران ایمان آورد و مال خود را با تمام علاقه ای که به آن دارد به خویشاوندان و یتیمان و از کارافتادگان و ... انفاق کند... . نظری به روایات روایاتی که از پیامبر اکرم ـ صلّی الله علیه و آله و سلّم ـ و ائمه معصومین ـ علیهم السّلام ـ در این باره رسیده فراوان است. در این احادیث، ضمن توصیه نسبت به یتیمان، آثار نیک و اجر و پاداش عظیمی را در این مورد نوید می دهد که تنها به ذکر چند مورد از این آثار اکتفا می کنیم:

ورود به بهشت

رسول گرامی ـ صلّی الله علیه و آله و سلّم ـ فرمود: « من کفَّل یتیماً و نفقته کنت أنا و هو فی الجنَّة کهاتین و قرن بین اصبعیه المسبّحة و الوسطی.»[5] کسی که یتیمی را سرپرستی کند و عهده دار نفقه و مخارج او گردد من و او در بهشت پهلوی یکدیگر هستیم. سپس انگشت سبّابه و انگشت وسطی را پهلوی هم گذاشت و فرمود: مانند این دو که پهلوی یکدیگرهستند.

امام صادق ـ علیه السّلام ـ فرمود:

«من اراد ان یدخله الله عزّوجلَّ فی رحمته و یسکنه جنَّته فلیحسن خلقه ... و لیرحم الیتیم.»[6] کسی که بخواهد مشمول رحمت خداوند گردد و وارد بهشت شود... باید نسبت به یتیمان دلسوز و مهربان باشد.

پیامبر اکرم ـ صلّی الله علیه و آله و سلّم ـ فرمود:

«اتحبُّ ان یلین قلبک و تدرک حاجتک؟ ارحم الیتیم و امسح رأسه و أطعمه من طعامک یلین قلبک و تدرک حاجتک.»[7] آیا دوست داری دلت نرم و آرزویت برآورده شود؟ (آنگاه فرمود:) بر یتیم ترحّم کن و دست محبّت بر سر او بکش و از غذای خود به او بخوران تا قلبت نرم و حاجتت روا گردد.

ترفیع درجات و محو سیئات

در حدیثی از رسول اکرم ـ صلّی الله علیه و آله و سلّم ـ می خوانیم: «و الذَّی تفسی بیده لایلی مسلم یتیماً فیحسن ولایته و یضع یده علی رأسه إلّا رفعه الله عزَّوجلَّ بکلِّ شعرة درجة و کتب له بکلِّ شعرة حسنة و محی عنه بکلِّ شعرة سیّئة.»[8] سوگند به کسی که جانم در قبضه قدرت اوست، هر مسلمانی که سرپرستی یتیمی را به عهده بگیرد وبخوبی از عهده ولایت و سرپرستی آن یتیم برآید و دست محبّت بر سر او بکشد به عدد هر مویی که از زیر دستش می گذرد خداوند متعال یک درجه مقام او را بالا می برد و یک ثواب در نامه عمل وی می نویسد و یک گناه از او کم می کند.

امیرمؤمنان ـ علیه السّلام ـ فرمود:

«ما من مؤمن و لا مؤمنة یضع یده علی رأس یتیمٍ ترحّماً الّا کتب الله له بکلّ شعرة مرَّت یده علیها حسنة.»[9] هر مرد و زن باایمانی که از روی مهربانی دست خود را روی سر یتیمی بکشد خدای متعال به عدد هر مویی که دست خود را روی آن می گذارد یک ثواب برای او می نویسد.

ثواب ساکت کردن یتیم

ناراحتی کودکان یتیم چندان مهم است که پیامبر اکرم ـ صلّی الله علیه و آله و سلّم ـ می فرماید: «... اذا بکی الیتیم وقعت دموعه فی کفَّ الرَّحمن و یقول تعالی: من ابکی هذا الیتیم الذی واریت والده فی التّراب من اسکته فله الجنَّه.»[10] ... هرگاه کودک یتیمی گریه کند اشکهای او در کف پر مهر و محبّت خداوند رحمان می ریزد و خدای تعالی می فرماید: چه کسی این یتیمی که پدرش را از دست داده (و اکنون زیر خاک آرمیده) به گریه درآورده است؟ هر کس او را آرام کند بهشت از آن اوست (:پاداش او بهشت است).

در حدیثی دیگر فرمود:

هنگامی که کودک یتیم گریه می کند عرش خدا به لرزه در می آید. خداوند به فرشتگانش می فرماید: ای ملائکه من! چه کسی این یتیم را که پدرش در خاک پنهان شده است به گریه درآورد؟ ملائکه می گویند: خدایا! تو آگاه تری. خداوند میفرماید: ای ملائکه من! شما را گواه می گیرم که هر کس گریه او را خاموش و قلبش را خشنود کند من روز قیامت او را خشنود خواهم کرد.[11]

وصیت امیرمؤمنان ـ علیه السّلام ـ نزدیک شهادت

«الله الله فی الایتام فلا تغبُّوا افواههم و لا یضیعوا بحضرتکم...»[12] خدا را خدا را در مورد یتیمان، نکند آنها گاهی سیر و گاهی گرسنه بمانند، نکند آنها در حضور شما در اثر عدم رسیدگی از بین بروند... .

پی نوشتها:
[1] . ماعون / 1 و 2.
[2] . فجر / 17 و 18.
[3] . بقره / 83.
[4] . بقره / 177.
[5] . قرب الاسناد، صفحه 45.
[6] . امالی صدوق، صفحه 318، مجلس 61، حدیث 15.
[7] . کنزالعمّال، ج 3 / صفحه 169، حدیث 6002.
[8] . همان، صفحه 175، حدیث 6030.
[9] . ثواب الاعمال، صفحه 237.
[10] . تفسیر فخررازی، ج 31 / صفحه 220.
[11] . تفسیر مجمع البیان، ج 10 / صفحه 606.
[12] . نهج البلاغه صبحی صالح، صفحه 421، وصیت 47.

 

تقدیر و تشکر

بسمه تعالی

آنانکه خاک را به نظر کیمیا کنند

آیابودکه گوشه ی چشمی به ماکنند؟!

جناب آقای دکتررنجبر

باسلام وادب واحترام

      همدلی وهمراهی همیشگی شما در جهت خدمت به فرزندان ایتام تحت پوشش انجمن  ونشاندن لبخند مهر برچهره ی کسانی که بنا مشیت الهی و دست های پنهان تقدیر ، ضمن محرومیت از داشتن پدر ، با نجابت و شرافت و صبورانه  بارهای سنگین زندگی را برروی دوش های  خسته خود می کشند و تنها امیدشان ، درسایه ی لطف خدا ، دست های با کرامتی ست که لبخند پرمهرشان ، زینب بخش زندگی و سفره های ساده  و گاهی خالی آنان است ، همان  دست های مهربانی که پنهان ، بی هیچگونه قیل و قال وهیاهو ودراوج همت وگمنامی ، برسرسفره های آنان باران عشق وکرامت و محبت و لطف می بارانند و مهربانی های خدادادی خود را با قلب های شکسته ی آنان قسمت می کنند  

جناب آقای دکتر رنجبر  

 کرامت و لطف ومهربانی همیشگی شما وهمکارانتان ، دربهاری تازه ، بارش لبخندی ست که گرد غم واندوه را از سیمای این عزیزان می زداید و در لحظه ی اجابت « یا مقلب القلوب » لبخندشان را با دنیایی از معصومیت ، بدرقه ی راه شما می کنند  و درجشن بهار و بالباس نویی  که به برکت لطف شما ، غبار کهنگی را ازتنشان زدوده است ، درکنار سفره ی هفت سین بی تکلف خویش ،  شمارا نیز به مهمانی سفره های صمیمانه ی خویش دعوت می کنند و در لحظه ی سبز اجابت دعا ،  دعایشان را بدرقه ی راه شما می کنند . 

 دراین بزم زیبای مهربانی و همدلی و سخاوت ، ما نیز برای اجابت دعایشان « آمین » می گوییم و از رو ی ارادت وادب ، به پاس همه ی همدلی ها وهمراهی ها ، بردست های با سخاوت  شما وهمکارانتان بوسه می زنیم و از درگاه خداوند بزرگ برایتان بهترین ها را آرزو می کنیم .

                                                              باسپاس فراوان

                               هیات امنا ی انجمن حمایت از فرزندان دانش آموز مولا علی (ع)   

نامه یکی از فرزندان ...

نامه ی یکی از دانش اموزان تحت حمایت انجمن

سلام اقای فرجی خسته نباشید
من یکی از دانش اموزان تحت حمایت این انجمن هستم خیلی زیاد از زحماتتون تشکر میکنم راستش خیلی دلم میخواد در حدی باشم که بتونم دست یه دانش اموز نیازمندو بگیرم ، در واقع یکی از ارزوهامه بتونم مثل شما و در صورت امکان حتی پیشرفته تر از این اقداماتو انجام بدم تا جایی که بتونم موسس بزرگترین خیریه در سطح دنیا باشم  ، هیچ موقع حرفی که شما در روز اول بهم زدیدو فراموش نمیکنم . میدونید منظورم چیه ، به خاطر ثوابی که داره نه برام مهم نیست اینقد گناه کردم که جای برگشتی نیست ، ولی هر بار که فرد نیازمندی رو می بینم حتی با این وضعیتی که دارم سعی میکنم بتونم براش کاری بکنم حال می ده خیلی!
انگاری حس میکنم یه بار و یک وظیفه از رو دوشم برداشته شده
به نظر من ما تو این فرصت خیلی کمی که خدا برای زندگی داده بهترین استفاده رو بکنیم فرصت اندکه خیییییلی
خلاصه دستتون درد نکنه البته منتی نیست وظیفه هر کسیه که یه باری رو از دست اون یکی برداره ولی متاسفانه نمیدونم چرا امروزه مردم اینقد بی رحم شدن به فکر بزرگتر شدنن حتی اگه باعث کوچیکی اون یکی بشن
پیشاپیش عیدو بهتون تبریک میگم و براتون ارزوی موفقیت میکنم
خدانگهدار

-------------------------------------

بسمه تعالی

سلام پسر یا دختر خوبم

یادداشت پرلطفتان اشک بر چشمانمان نشاند .به خدا قسم به پاکی قلبتان و حس و حال سرشار از معنویت و پاکی شما غبطه خوردم .من مطمئنم شما به نیت خیری که دارید خواهید رسید ، مطمئنم . برایمان دعا کنید .

                                                       کوچک شما- فرجی